top of page
Diseño sin título (1).jpg

INTRODUCCIÓ

OBJECTIUS

La meva investigació parteix de la hipòtesi que la pròpia gent de Lleida, i encara més els i les adolescents, desconeix totalment el paper que van jugar algunes dones d’esquerres i feministes en els anys de la transició democràtica a Lleida.  

El principal objectiu plantejat, doncs, en aquest treball és investigar el paper de les feministes lleidatanes durant la transició democràtica i reivindicar-lo, donant-lo a conèixer a l’alumnat del meu centre. 

Per aconseguir aquest objectiu general y demostrar la hipòtesi de partida, es va proposar uns objectius concrets:

  • Descobrir quin és aquest paper, a través de la consulta de fonts de fonts documentals i, sobretot, la pròpia veu de les protagonistes.

  • Determinar les relacions entre la lluita feminista i els esdeveniments polítics i socials d’aquest període històric de la transició.

  • Conèixer quina va ser la repercussió d’aquest moviment feminista i revolucionari durant la transició en el sorgiment dels estudis feministes a la Universitat de Lleida. 

  • Determinar fins a quin punt arriba el desconeixement de la població lleidatana (jove i no tant jove) sobre aquesta qüestió.

  • Crear alguna mena de material divulgatiu o pedagògic per a l’alumnat, o per al públic en general, per donar a conèixer aquesta contribució del feminisme lleidatà.

  • Conèixer l’opinió d’aquesta generació de feministes “històriques” sobre el rumb que estan seguint els nous feminismes i què poden aportar a les noves generacions feministes 

  • Establir una genealogia feminista a la ciutat de Lleida. 

MARC CRONOLÒGIC

El marc cronològic de la recerca anirà, doncs, de 1975 a 1985 o 1988, coincidint amb creació del SIED i el marc geogràfic es limitarà a la ciutat de Lleida: les accions feministes de dones lleidatanes en el context de reivindicació que van viure els moviments socials durant la Transició democràtica.

DEL GRIS AL VIOLETA, PER QUÈ?

S'ha triat el títol Del Gris al Violeta per fer referència a dues realitats. El gris vol evocar la grisor del temps foscos del franquisme, la repressió, la falta de llibertats, la penosa condició jurídica i social de la dona, etc. És en aquesta realitat que el feminisme es va anar forjant i, malgrat les dificultats, va florir ja a la transició com una flor violeta enmig de tanta grisor. 

bottom of page