top of page
IMG-4928.jpg

ACTIVITATS

Activitat 1. Una de sopa de lletres. Que vagi de gust!

Busqueu en la sopa de lletres el nom i primer cognom de les feministes lleidatanes de la transició a Lleida i pioneres dels estudis de gènere a la Universitat de Lleida, que apareixen a l’apartat de perfils. En total n’heu de trobar 10. 

Actitvitat 2. Qui és qui?

Activitat 3. Endevina de qui parlem...

1. Durant la seva adolescència va viure al barri obrer de Bonavista a Tarragona. Allí, va experimentar un creixement del seu compromís polític i social, a través d’un Teleclub ubicat en uns baixos de l’església cedits pel capellà Faustino

Arnal: allí va començar a descobrir les mancances que tenia el barri i es va  iniciar en l’activisme veïnal i en la política.

2. Aquesta advocada va ser regidora pel PSC a la Paeria entre 1983 i 1987 i entre 1989 i 1991. El 2018 es va convertir en la primera dona capitana d’una de les comparses de Moros i Cristians a la ciutat de Lleida.

3. Aquesta lluitadora feminista va ser fundadora del Grup de dones de Lleida. Com a historiadora ha exercit la docència al llarg de 36 anys, la majoria dels quals a l’Escola del Treball de Lleida.

4. Aquesta feminista nascuda a Tarragona, va formar part de l'històric Front Nacional de Catalunya (FNC) sota la dictadura i de l'Associació Catalana de la Dona. Actualment participa de les mobilitzacions de l'ANC, és membre del Grup de Dones de Lleida i participa activament a la Marea Lila.

5. Com a secretària de l’ACD a Lleida, al setembre de 1979 va adreçar una carta a l’Ajuntament, reclamant ajuts per a desenvolupar una campanya a favor del divorci per mutu acord davant de la discussió que es preparava al Congrés dels Diputats de Madrid sobre la llei del divorci.

6. Fundadora del col·lectiu LAMAR, grup de Lluita Antiautoritària de Dones Antipatriarcals Revolucionàries, va ser representant del CNDC a les conferències internacionals de l’ONU, celebrades a New York els anys 2008 i 2009.

7. Responsable del grup de Dones de Mollerussa, al 1979 va coordinar una taula rodona on van intervenir Empar Pineda i Montserrat Roig. Juntament amb Dones de Balaguer, Mollerussa i Lleida van organitzar una plataforma denominada Coordinadora de Dones de les Terres de Lleida.

8. Catedràtica de Llengua Espanyola de la Universitat de Lleida va distingida al 2021 per la Generalitat de Cataluña amb la menció individual Encarna Sanahuja, que reconeix l’excel·lència en la inclusió de la perspectiva de gènere

en la pràctica docent.

9. L’any 1994 va obtenir el premi d’Història Local Josep Lladonosa amb el treball “Artesanes i obreres” i com a investigadora ha format part de diferents projectes relacionats amb la dona i el treball. És coautora, amb Agnès Pardell, del llibre “La integració de la dona al món del treball a les terres de Lleida”.

10. El 1977 començà la seva militància en el feminisme autònom, i s’uní a l’OFR (Organització Feminista Revolucionària). I el 1979 es va implicar en la creació del Partit Feminista de Catalunya, del qual ha estat dirigent fins el 2010. A principis dels 80 es va incorporar a Vindicación Feminista, la primera editorial

feminista d’Espanya.

Activitat 6. Reflexionem...

1. Quantes de les activistes feministes analitzades es dedicaven professionalment a la docència? Creus que aquesta circumstància té alguna relació amb la seva militància feminista?

2. Consideres que els entrebancs i dificultats que es van trobar en la seva lluita pels drets de les dones durant la transició encara els poden trobar les dones avui en dia? Per què?

3. Busca informació sobre alguna altra feminista de Lleida que coneguis i reflexiona si la seva trajectòria té semblances amb les de les protagonistes de la nostra selecció.

bottom of page